Självhjälp

Sveriges

Dercumförening

Att ha Dercums sjukdom är att leva med smärta mer eller mindre dygnet runt. Vi har under åren ändå hittat saker som vi kan göra för att underlätta vardagen.

 

Dercum är ett funktionshinder så du har rättigheter som medborgare i Sverige.

Tex Handikapp bidrag , bilbidrag hos Försäkringskassan.

 

Hos din kommun kan du söka hjälp av arbetsterapeut som hjälper dig med hjälpmedel, anpassningsbidrag, ledsagare och hemtjänst tex.

 

Och hos din Vårdcentral finns även där hjälp med hjälpmedel och hjälp av sjukgymnast/fysioterapeut.

Självhjälp kan bestå i att du tänker igenom din kost, vi rekommenderar en antiinflammatorisk kost, det finns massor dieter, välj den som passar dig. Dieten är inte för att du ska gå ner i vikt utan för att du ska få minde smärtor.

 

Det vi som patienter måste göra är att hitta läkare som förstår och lyssnar på oss. Remisser till Lymf terapeuter som sedan kan ge oss råd, massage och kompressionskläder utskrivna. Det finns även ett hjälpmedel som vi alla borde ha hemma och det är en Lymfha Press, som lätt förklarat är en massage maskin. Den kan man få prova på hos sin terapeut.

 

All form av bassängträning är även bra om man klarar det, trycket av vattnet får igång vårt lymfasystem.

 

Har man fått igång sitt system, så kan man även börja träna låg intensiv träning. Raska promenader, lätt jogging, gå med stavar, simning, cykel, trädgårdsarbeta mm… (Sådant man blir varm av men inte svettig).

Gör man det utan att systemet är i gång är risken att man går upp i vikt i stället. Vikten består i lymfavätska som samlas i kroppen.

 

 

 

Forskarna vet idag att det är Lymfa systemet går sakta på oss Dercum patienter. Det är alltså av stor vikt att vi hjälper systemet. Detta gäller även ödempatienter. Många i vår grupp har även Lipödem och dessa övningar är bra för enbart patienter med Lipödem också. (Att göra dessa rörelser är så klart bra för friska personer med).

Vi får här hjälp av Sue Mellgrim leg. sjuksköterska och medicinsk Lymf Terapeut att visa övningarna.

Folder om

Dercums Sjukdom

Referat från forskardagarna

8-9 maj 2014